En kreativ blogg med pyssel och vardagsdramatik



counter

torsdag 30 juni 2011

Nu tar jag semester!

Nu är semestermånaden Juli här och jag tänkte precis som förra sommaren slappa lite och slarva med det dagliga bloggandet. Det innebär i stora drag att jag lovar att klämma ur mig något varje vecka men inte dagligen, fast man vet ju aldrig... Fortsätt titta in då och då, i Augusti ska jag försöka vara på alerten igen.

onsdag 29 juni 2011

Överraskande betongfynd


Ibland hittar man...


saker...


...som man inte längre minns att man hade, som ett trädgårdspynt i betong jag gjorde för något år sedan. Buskar som klippts ner har helt plötsligt blivit stora och yviga och när jag rensar ogräs och lyfter på kvistarna hittar jag sådant jag glömt bort!

Evighetsblommor och en avliden mask

Just nu snurrar tvättmaskinens innehåll runt för fullt, förutom kläderna skramlar en sten omkring där inne. Det blir lätt så med sakletande barn. Det är ju svårt att inte kasta sten i glashus eftersom jag själv gärna plockar med mig stenar, pinnar och annat på promenader. L. slog nog ändå rekord förra veckan då hon halade fram en stel, torkad daggmask ur fickan. Tydligen hade den i hennes ögon verkat tillräckligt attraktiv trots att den redan var stendöd vid upphittandet. Men ibland lyckas de små liven riktigt bra som sakletare. De här rostiga prylarna hittade M. på en byggarbetsplats när han var fem, redan då insåg han att de kunde funka fint som blickfång och ville absolut att vi skulle ta reda på skrotet. Nu har vi "planterat" dom i rabatten vid uteplatsen där de står och blommar hela sommaren, en perenn växt som tål hur mycket snö och stark kyla som helst!

tisdag 28 juni 2011

En blöt utflykt

Hemma på den soliga gården kom vi i går (Söndag) på den briljanta idén att ta oss en tur till skulpturparken på Umedalen. Sagt och gjort, vi packade fikakorgen och gav oss iväg. Halvvägs in till Umeå mötte vi den här utsikten från bilen.


Precis när vi skulle svänga av började tunga regndroppar falla. Det blev till att fika i bilen och lyssna till åskan. Som tur är brukar ju de häftigaste regnskurarna passera ganska snabbt så vi kunde gå ett varv och kolla i alla fall.


Det första man ser när man kliver ur på parkeringen är hästen längst upp i skorstenen, undrar om blixten slår ner i den nån gång?


Förr gnäggade den om jag minns rätt, kanske har hästen med åren blivit lite uttråkad.

Trist när folk inte kan plocka upp efter sin hund ... Akta barn! Kliv inte i den där högen!


En rolig gunga var nödvändig att prova, fast man blev lite blöt i rumpan.


Har man några badkar över kan man alltid gräva ner dom lite huller om buller på en gräsmatta.


De fungerar utmärkt som gömställen åt småfolk.



Som en hägring mitt i skogen stod en byggnad med en slingrande stig på insidan.


L. sprang orädd in i trädgången...


...hon försvann nästan till en annan dimension.

Uppe bland trädtopparna hänger sedan många år kavajer på rad/tork


Vi struntade i att krypa in i "betongfängelset" eftersom enda vägen in är det lilla råtthålet till vänster. Vid det här laget var vi visserligen dyngsura om fötterna men ingen var sugen på att åla på magen på den blöta marken, vi tar det vid ett torrare tillfälle.

söndag 26 juni 2011

En mamma med gröna fingrar...

Nya dockan färdig. Det blev någon slags insekt och mina händer är alldeles gröna av "vingmålningen", Åttaåringen såg måttligt road ut när jag skulle borsta hans tänder i kväll och dök upp med mina mögelfärgade fingrar! Det blir bara en bild i halvfigur ikväll, får fota bättre bilder i dagsljus.

Nattliga förhandlingar

Jobbar på med en ny docka samtidigt som jag följer med i två filmer. Borde lägga lite tid på skönhetssömnen men det är så kul att måla så jag förhandlar med mig själv hur jag ska göra och det verkar som att det blir så att jag får en halvtimme till att jobba på. Lite varm choklad och en nattmacka först bara...

fredag 24 juni 2011

Svenskt midsommarväder


Midsommar... spöregn och snålblåst. Här blev det ingen dans kring midsommarstången, istället blev det storstädning och inomhusmys. Dagen till ära åts det i alla fall sill och färskpotatis och jag hade små grodor på mina strumpor...alltid något!

Trädgårdskonst


Var ute och fotade lite på gården i går kväll. Åttaåringen har pysslat ihop lite trädgårdsdekorationer. Ovan syns hans spira tillverkad av armeringsjärn, ståltråd och glaskulor. Det var lite knepigt att få fast glaskulorna så vi fick hjälpas åt i början, men själva designen var hans egen.


Här är en "kortis" som han gjort helt själv, den står mitt i kryddträdgården och ser ut lite som en ängel.

onsdag 22 juni 2011

Sommarpresent till fröknarna


I morse överlämnade vi frökenpresenter till förskolan där femåringen går. Det brukar alltid samlas till någon gemensam present från alla familjer men jag tycker det är kul att pyssla ihop något personligt också. I år har jag förökat ett gäng hjärtan på tråd och därefter lindat upp bladen på små runda bågar jag böjt till av ståltråd. På sidan ser man en etikett skymta. Egentligen är krukorna muggar utan handtag, det fanns många fina färger att välja mellan och jag behövde fem... till slut blev det en gulgrön, två gröna (som på bilden ovan)...


...och två lila. Pippin i mitten är tillverkad av självtorkande papperslera.


Etiketterna fästes med runda gem på sidan av "blombågen", där fick femåringen skriva frökens namn och sen skrev jag till en sommarhälsning.

Stor och liten

När L. fyllde fem fick hon den här klänningen, eller om sanningen ska fram så är det ett nattlinne men det struntar vi blankt i, med volanger och puffärm var den så tjusig att det vore synd att gömma den under ett täcke. Som bonus fick man en likadan dress i dockstorlek och det gick hem hos jubilaren. Nu kan man se att hon och dockan Veva hör ihop.

tisdag 21 juni 2011

På natten bubblar det i köket

Nej vi har inte fel på avloppet. Halv tolv står jag och blåser såpbubblor. Har plockat lite i tvättstugan och precis hittat flaskan med bubblorna som man kan ta på. Förmodligen består de av något skitgiftigt eftersom de är lite plastiga i konsistensen men jag är barnsligt förtjust i dom ändå. Fyller köket med bubblor som landar på diskbänken, väggen, mig och den lilla pelargonen. Ska se om de sitter kvar i morgon när barnen vaknar, (de bubblor som landat på mig räknar jag kallt med att knyckla ihop medan jag sover...) jag ska inte säga något, bara avvakta och se om de märker något...

måndag 20 juni 2011

Vattenkanna för klena armar

Tanken var nog att jag skulle vara lite kreativ idag, sy på symaskin, jobba på någon ny docka och kanske ta fram akvarellfärgerna... inte blev det nåt av det inte. Istället rensade jag ogräs precis hela dagen men det var helt frivilligt, bara inte enligt planerna. Det är en go känsla när man får tag i en rejäl tuva gräs och tjoff, rycker lös den. Det är svårt att sluta när man väl börjat för det blir så fint där man härjat färdigt. Jag har förresten köpt mig en egen vattenkanna idag. Den vanliga gröna, stora som vi redan har orkar jag inte dra runt på när den är helt fylld, men den här svarta är alldeles, alldeles perfekt. Jag var ut och prov-vattnade bland myggen ikväll!

lördag 18 juni 2011

Schysst hylla...

Jag har en rolig hylla ovanför soffan i vardags-rummet. Det är nog en tio år sen jag köpte den. Vill minnas att jag betalade tjugo spänn och jag har ingen aning om vad den använts till. Först hade jag den stående på höjden men eftersom de många facken är så pass smala var det svårt att placera något i dem. Nu har jag alltså vänt den vågrätt och gjort något av en installation. I de övre facken har jag hängt en del av mina gamla nycklar och i de undre ska det bli fyllt med gamla trådrullar i trä. Jag har långtifrån fyllt platserna, men man ska väl ha något att jaga efter på loppisar de närmsta åren!

Knasig tjej

Femåringen lärde sig vissla igår, bara sådär! Visst har hon tränat men det har mest blivit några svaga luftiga pip och det är verkligen knepigt att lära någon annan vissla. Själv kommer man ju inte ens ihåg att det var svårt på något vis. Bilden är några veckor gammal och tagen då hon var inne i en simglasögonperiod och hade dom inne som ute, i badkaret vid matbordet och på Ica. Igår skulle hon förresten absolut ha sina nya gula trädgårdshandskar på när vi gick och köpte mjölk, vi låter henne hållas, lagom mycket knas bygger upp en skön personlighet!

torsdag 16 juni 2011

Inget kaffe här inte...

En gammal kaffepanna i emalj uppgrävd på en gammal skrot/soptipp en knottfylld norrländsk sommarkväll har nu omvandlats till blomkruka till en av mina hjärtan på tråd-blommor. Kanske fixar jag en upphängning från taket sedan så att den kan funka som ampel... Med tanke på att jag sedan tidigare har en blomma planterad i en tekopp så kändes den här varianten också som en bra kruka till köket.

onsdag 15 juni 2011

Sommartecken


Skolavslutning, i fjorton graders "värme". Helt plötsligt kändes det inte så knasigt att grannen knackade på igår för att ge oss en spark... (alltså färdmedlet spark, han var inte våldsam på något sätt!) Åttaåringen fick sig dagen till ära en klocka för "goda prestationer under skolåret som gått" eller nåt sånt, det innebär typ att han gjort läxorna utan knorrande och masat sig upp i mörka December då inte ens vuxna med god jobbmoral velat sticka näsan utanför täcket. Två extrahål på klockarmbandet fick det bli innan det satt tillräckligt åtdraget på hans spinkiga arm.


Och vårat äppelträd står i blom för första gången... vilket i vårat fall innebär: här är två av de tre blommor som överlevt insektsattacken i år. Hyser inga större förhoppningar att kunna skörda några äpplen i år heller. Nästa år blir det att gå på jakt efter något giftigt att dränka trädet med, men för stunden gläds vi över "framstegen" med blomningen.

tisdag 14 juni 2011

En hårfin gräns mellan människa och natur

Fördelen med att ha skogen nära huset är framförallt att man kan bygga på ett oansenligt skägg med naturligt material tills det imponerar rejält i frodighet.

måndag 13 juni 2011

Rostade lock


Jag har samlat på mig ett gäng med små glasburkar som jag nu förvarar knappar i. Burkarna kommer från såna där färdiga pizza-kit och har innehållit tomatsås. Eftersom dom är så små passar det utmärkt att sortera upp småprylar i dom.


För att få en mindre blank yta på locken och även bli kvitt datumstämpeln, har jag ruggat upp ytan med sandpapper och sedan lagt dem i vatten ett par dygn. Nu ser min burksamling sliten och gammal ut. Rostat och klart!

söndag 12 juni 2011

Kalas eller arbetsläger?


Vi har hållit femårskalas i helgen. För att göra sig förtjänta av glass-fika satte vi barnen i jobb. De fick börja lite lätt med att kasta bollar i en balja, sen skickades dom till skattjakt i sandlådan. Tre silvriga klumpar (misstänkt lika bollar av hopknölad aluminiumfolie) grävdes fram. Därefter blev det värre uppdrag: en liten bäbis fanns i skogen som var fylld av läskiga djur, både bäbis och läskigheter skulle hittas.


Den rädda bäbisen hade gått vilse. Varför den var ensam i skogen var det ingen som visste, men det brukar vara lika obegripligt i skräckfilmer också.


Skogen var fylld med läskiga djur att fånga in!


En giftig och sällsynt bäbisätar-orm satt i trädet


I humlekojan gömde sig en fet skalbagge


För varje uppdrag de hjälpts åt att klara fick de välja lämpliga tillbehör att äta med glassen, inte helt oväntat valdes strössel, maränger, kolasås, mums-mums och annat gott, de andra sakerna blev kvar i lek-kiosken.

lördag 11 juni 2011

Pollen, tropisk värme och grodkontakt


Det har varit runt 30 grader varmt i skuggan både i går och idag. Luften står still och det är svårt att få något gjort, så idag blev det en spontanutflykt till havet.


Solhatten var lite för stor...


pinnen på håven gick av...


... och vattnet var fullt av pollen, men vad gjorde väl det, vi fann en groda att klappa, fikat var gott och barnen blev lite uppblötta. Uppdraget utfört!

fredag 10 juni 2011

Exotiska bakformar


Fick ett gäng fina bakformar häromdagen, dom var inköpta på det för mig "exotiska" IKEA som ligger fruktansvärt långt bort från Umeå. Kanske, kanske kan jag muta till mig en plats i en bil som sägs ska gå till detta sägenomspunna varuhus någon gång i Augusti. Men kan ni fatta, det är ju snart! Det värsta brukar dock vara att hälften av grejerna man vill ha är slut, då får man försöka beställa med någon annan som ska dit senare, eller hoppas att det blir en resa året därpå... då kan man visserligen räkna med att varorna utgått ur sortimentet. Tänk på detta elände om du är så lyckligt lottad att du har mindre än 27 mil till närmsta IKEA...


Som tur är kan man hitta rara ting även här, dom här formarna köpte jag på Indiska igår.

torsdag 9 juni 2011

Sko-shopping i sommarhetta

En sisådär 26 grader plus i skuggan kräver sandaler och de enda jag kan ha utan att min onda tå protesterar är fula (som tån) Vad göra? Naturligtvis tar man det som ursäkt för att få köpa nya, som passar tån. Shoppade ett par som både var snyggare än de gamla och ändå sköna. Dom var väl inte direkt billiga, men man kan inte få allt. Provade flera som var fina och billiga men osköna fast det kändes mest som att jag skulle dra på mig fler fotproblem om jag hade valt den snåla vägen. I morgon blir det tå-nagellacks-målning för hela slanten!