En kreativ blogg med pyssel och vardagsdramatik



counter

måndag 31 oktober 2011

En vanlig dag i bilder

Först lite vardagsdramatik i form av tömning av containrar vid återvinningen... det är nåt visst med stora maskiner.

Sen försökte jag övertala mannen att köpa ett par vantar i bästa kakmonstret-stil, tro det eller ej men dom var för små till honom...

Lite måndags-glamour


Framåt kvällen hade åttaåringen kommit rätt långt på sitt flaggritarprojekt.

söndag 30 oktober 2011

Inför en ny arbetsvecka...

Måndagspepp

Vitt på svart

Inspirerad av vår nya skafferidörr som målats med svart griffeltavelfärg har jag nu stylat om oljeflaskan och saltburken. Tändsticksasken blev förnyad även den här gången. Allt som behövdes var svart papper, vit penna och ett limstift.

lördag 29 oktober 2011

Svampinvasion

Lite pyssel före middan. Det är ganska länge sedan vi köpte ett paket "skumplastplattor" till barnen. Hittills har ingen visat intresse för materialet, men så plötsligt har det blivit en svampverkstad vid köksbordet. Vi har hjälpts åt med klippning och turats om att bränna oss på limpistolen. Inspirationen kommer naturligtvis från super-Mario spelen.

torsdag 27 oktober 2011

Kroppsproblem

Har ett par bra armar till en ny docka men får inte till rätt huvud. Killen på bilden är ett av försöken, men eftersom han ändå känns rätt sympatisk låter jag bli att knöla ihop leran och låter det huvudet bli till ett nytt projekt. Så nu har jag ett huvud utan armar och ett par armar utan huvud, och benen ska vi inte ens tala om...

onsdag 26 oktober 2011

Motion och lättja i skön kombination

Under eftermiddagen idag var det dags för en av de två årliga lekpassen på Leos lekland. Barnen sprang och klättrade som tokar medan jag själv läste inredningstidningar och åt choklad, en bra uppdelning av aktiviteterna enligt mig.

tisdag 25 oktober 2011

I kväll åkte vi ut i rymden...

...nästan i alla fall! Vi besökte Umevatoriet på Umestan. En sån där typisk "upptäck din egen stad"-grej som fler borde göra. (Femåringen hade varit på besök förra året med förskolan men kom mest ihåg att dom fick äta makaroner och korv där, plus att det serverades oliver till...)

Vi började med att bygga egna fantasifulla molekyler och kollade runt lite i lokalerna som var fyllda med kul grejer.

Alla tyckte det var häftigt att "åka ut i rymden" liggandes i bekväma fåtöljer medan man guidades runt bland stjärnor och planeter på den halvcirkelrunda filmduken i taket. Efteråt gick vi flera trappor upp och ut till stjärnkikaren där alla fick titta på Jupiter. Det var kul att det var så pass klart väder att sikten var bra.


Barnen gillade även allt knep och knåp man kunde prova på, många små burkar, vackra askar och lådor fyllda med lättare eller svårare problem att försöka lösa. Åttaåringen lärde sig att spela schack under kvällen. Jag vägde mig på "solenvågen" och fick veta att jag skulle väga ca: 1500kg där... inte så smickrande.

måndag 24 oktober 2011

Smart på insidan...

I mitt arbetsrum på övervåningen har jag en garderob full med pysselmaterial. På insidan av dörren har jag spikat fast små spikar som jag sedan knutit snören mellan. Där kan jag nu hänga upp småplock som annars ligger och skrotar lite överallt. Började med tre rader men ska nog fylla hela dörren för att bäst utnyttja förvaringsutrymmet.


Klädnypor i trä håller reda på viktiga lappar och annat, en del "nypor"har målats i svart färg och fått text.

söndag 23 oktober 2011

En docka har flyttat hemifrån

Nu har ännu ett av mina spretiga, underliga, småfula barn flyttat hemifrån. Ja det är alltså en av dockorna jag pratar om, inte dom riktiga barnen. Vissa känns svårare att skiljas från än andra men samtidigt är det så himla kul när någon uppskattar arbetet man gör så pass mycket att den slår till och köper en. Om den nya ägaren är nöjd då får jag också lov att vara det.

Här kan du rita...

Var då, var då?

lördag 22 oktober 2011

Mitt i natten

Oj, det blev visst lite sent. Först var vi på födelsedagsfest och sen blev det efterföljande chipsätning och snack med barnvakterna vid hemkomsten. Sova lite nu...

torsdag 20 oktober 2011

Hår på kroppen

Berättade igår om huggtanden jag hittade i mina gömmor! Men det fanns mer undanstoppat. Hittade åt smycken jag tillverkade när jag läste en kul kurs på universitetet för några år sedan. Ett tema som jag skapade kring var "hår på kroppen", i det här fallet i form av smycken med "hårig känsla". Använde både lin, tagel, riven kokosnöt och riktigt hår vid tillverkningen. Halsbandet på den övre bilden ska föreställa uppförstorade hårsäckar... ja jag vet, det kändes mer elegant innan jag berättade det. Det ser lite vintrigt ut tycker jag, så nu får det hänga framme ett tag på skyltdockan i arbetsrummet.

Gjorde även ett armband tillverkat av hästtagel...


... och en brosch i form av en avloppsbrunn full med hår... det tror jag inte så många har hemma!

onsdag 19 oktober 2011

Halloweenpyssel: vampyrtänder

Hittade lite gamla prylar i helgen då jag rotade runt, bl.a. en löstand jag gjorde i cernit för ruskigt många år sedan. Det var i samband med någon halloweenfest som tänderna behövde vässas till och jag minns att det var knepigt att forma den mjuka leran runt tanden och sedan lossa den för att kunna härda den. Det blev några mosade försök innan det blev bra. En gång i tiden hade jag två gaddar men den ena pajade i förtid. Kanske kan detta vara ett passande pyssel för den som går i utklädningstankar?

Åsså lite smörgåstårta

Middag en helt vanlig Tisdag... vansinnigt gott!

tisdag 18 oktober 2011

Snyt dig på promenaden

Hemma med snorigt barn. Här kommer en bild med uppmaning till alla snuviga som behöver tömma bihålorna!

söndag 16 oktober 2011

Slutet på skafferidörrsprojektet

Så här blev det till slut med vår omgjorda skafferidörr.

Som dörrknopp ville vi ha något kul som passade in i köket, därför tillverkade jag ett fejkat ägg genom att hälla betong i ett tomt hönsägg. Det limmade jag sedan fast i en äggkopp av plast. Innan ägget kom på plats borrade vi först ett hål i äggkoppen och satte i en skruv från en annan dörrknopp. Skeden bredvid fyller ingen annan funktion än att vara dekorativ... klart man behöver en sked till sitt kokta ägg.

Första testet av den svarta tavlan, japp det funkar bra att skriva med krita.


Ungarna satte genast igång med att dekorera dörren, själva tänkte vi använda den som komihåg-plats för matinköp.

Början på skafferidörren

Under alldeles för lång tid har vi haft vår skafferidörr liggandes på golvet i vardagsrummet. Där har den väntat på svart färg längs kanterna. Tanken var att göra en svart tavla av dörren men eftersom den var spårfräst hade vi införskaffat en masonitskiva som skulle sättas utanpå.

Till slut fick vi tummen ur och limmade fast skivan som först målats femtielva gånger med svart tavelfärg. Här ligger den och torkar under väl valda (d.v.s tunga) böcker. I morgon kommer det färdiga resultatet med en fantasifull och rätt så udda dörrknopp!

lördag 15 oktober 2011

Kort om kort

Målar lite kort som jag kan lägga på lager, ser en dålig film och funderar på att jag borde sova lite nu... ja så får det nog bli.

torsdag 13 oktober 2011

Här får man både äta och andas...

Jag har aldrig riktigt fattat det där med folk som säger att man inte ska äta något efter kl. 18. För mig låter det lika obegripligt som om man skulle låta bli att andas sådär på kvällskvisten. Så här är det ett stående inslag med kvällsmacka just innan midnatt. Ikväll blir det "go-kvällsfika" med källarfranska och varm choklad, man sover gott på det.

onsdag 12 oktober 2011

Tystlåtna och missnöjda tomater

Jag vet inte riktigt var det sket sig med vår tomatodling, men faktum är att att vi idag (mitten av Oktober) kunde avnjuta våra första tomater. Detta efter en helt otrolig sommar med sol, sol, sol i stort sett varje dag. Jag tror att det regnade fem gånger på dom sju veckor jag var ledig, varav typ två gånger under natten. Jag misstänker dock att ett växthus kan vara lösningen på vårt tomatproblem för våra plantor ville tydligen ha ännu mer värme... eller näring, vad vet jag. Dom är ju rätt tystlåtna av sig...


Desto mer krut har det varit i gräslöken som vuxit frodigt hela sommaren. Fast det nu passerat två rejäla frostnätter är den i finfint skick så det blev en näve nedklippt i dagens middag.

tisdag 11 oktober 2011

Små påsar med robotar

Så här blev de färdiga små papperspåsarna som robothalsbanden ska förpackas i.


Så här ser påsarna ut innan de klistras ihop. Se och gör själv med en egen design.

måndag 10 oktober 2011

Uppdrag utfört!

Det här är ingen uppmaning till väder-gudarna men jag ville bara säga att: nu kan vintern komma! Inte för att att jag längtar dit utan mest för att jag tagit mig igenom uppdraget att köpa ny vinterjacka. Jag har ägnat X antal timmar åt projektet opraktiskt nog på en Lördag när precis alla är på stan. Det blev flera turer in och ut ur diverse trånga provhytter som inte blev direkt rymligare med en bunt bylsiga vinterjackor som sällskap. Känns som man är värd en liten medalj när man med brusigt, statiskt hår till slut (efter en mördande lång kö till kassan) äntligen får hala upp en större summa pengar på ett plagg som man helst skulle vilja slippa äga. Men när vintern biter i som kallast ska jag tänka att det nog var värt den där mödan ändå, särskilt när jag står och väntar på bussen bredvid tonåringar i somriga tygskor och rödfrusna öron som mest liknar fastlimmade välstekta korvskivor på skallen... då fäller jag upp huvan på min jacka och tänker: vuxenpoäng.

söndag 9 oktober 2011

Nya blompinnar


Nu har jag målat klart högen med blompinnefåglar.

Jag förvarar dom nedstuckna i en kruka full med sand så att inga vingar trasslar ihop sig.

Några av den gamla sorten med ståltrådsvingar...


...och några nya med svartvitt mönster.

lördag 8 oktober 2011

I köket...








Anar man det turkosa temat?

Nattsudd

Oj, nu blev det visst lite sent med dagens inlägg, fastnade i en film och kom inte loss. Har målat lite planlöst medan jag tittat på teve men det blev i alla fall en användbar grej nämligen en förlaga till en liten papperspåse som robothalsbanden ska ligga i.

torsdag 6 oktober 2011

Ludd, ludd, ludd

Torsdag kväll: trasig kudde i tvättmaskinen... Människor utan någon hobby kanske kan tycka att händelser som denna ger ett trevligt avbrott i vardagen, till den kategorin hör inte vi...

onsdag 5 oktober 2011

Papperstillverkning

Nej, det är inte havregrynsgröt i plastlådan... det är pappersmassa gjord av äggkartonger, för i kväll höll jag en liten kurs i papperstillverkning. Av det egentillverkade papperet gjorde vi tredimensionella bilder genom att placera föremål på undersidan av de blöta arken och sedan trycka fram formen försiktigt. Kul, billigt och kreativt nöje!