En kreativ blogg med pyssel och vardagsdramatik



counter

söndag 29 april 2012

Ödlor, ormar och Janne "Loffe" Carlsson


  Vi har fått en nioåring i familjen! 


Som en del av firandet besökte vi i helgen tropikhuset i Holmsund.

Det var lite ruffigt där men ungarna älskade varenda minut.

Det fanns en hel del charmiga typer,

men riktigt festligt blev det när ormen Knut fick komma ut och lufta sig.

 L. hade gärna tagit med honom hem, men ormen ville inte bli vegetarian och våra råttor har inga planer på att bli middagsmat.

Stora tusenfotingar kunde man också gulla med... jag nöjde mig med att snabbt peta på den med fingret.

Men barnen höll i allt man kunde hålla i. Och Janne "Loffe" Carlsson undrar du? Ja han fick vi se alldeles gratis på vasaplan en stund senare, men han ville inte barnen klappa.

Nya grejer!


Här är mina senaste "nej tack till reklam"-skyltar!
En robot, som utlovat...


...och en ny vovve-skylt.
11-16 idag Söndag kan man kolla in dom lite närmare på Hamnmagasinets Designmarknad.

torsdag 26 april 2012

Falukorv och fingervantar

Så här ser det ut hemma hos oss när femåringen hjälper till att steka något i stekpannan, i det här fallet: falukorv. Då åker fingervantarna på som skydd mot den varma kanten och sprättande stekflott. Varsågoda, det tipset bjuder vi på!

måndag 23 april 2012

Pippi på spade

Dagens "nära-naturen"-upplevelse bestod av en 60 cm stor lappuggla sittandes på en villatomt på Teg  i Umeå. Mäktigt! Efter många timmars ugglehäng på ett spadhandtag blev den till slut bortforslad av fågelkunniga människor.

söndag 22 april 2012

Nya kort och bloggtjorv

Är hyfsat irriterad på bloggen som fått ny uppdaterad användarovänlig utformning. Klickar runt, runt utan att hitta i min egen blogg. Så ruskigt onödigt! Jag som var så nöjd över att allt var så enkelt att till och med jag fixade det... Till exempel får jag visst i det här inlägget en skum ruta runt hela den här texten och jag har ingen aning hur den tas bort aaahrgh!!!
Hm... verkar som att jag lyckas få in mina bilder i alla fall, men oj så mycket extraenergi det går åt när man ska lära om något man tidigare klarade med förbundna ögon.

torsdag 19 april 2012

Den ungdomliga gamla mamman

Jag fyllde år för ett tag sedan. Femåringen passade på att använda gratulationskort som fanns på hennes avdelning. Jag antar att de var skänkta från någon butik, tänkta att pyssla med. I alla fall fick jag av henne...

...ett med siffran 17 på och ett med siffran 19. Det började ju smickrande... sen gick det snabbt utför när jag tilldelades ett kort med texten:


"1918 var ett speciellt år... för då föddes du"
Man kan väl säga som så att den rätta siffran låg någonstans mitt emellan!

tisdag 17 april 2012

Dockor på turné

Blev precis tillfrågad om jag ville ställa ut mina dockor på biblioteket i Sävar.
Det ska väl gå ordna, bara jag får lite tid innan att tillverka fler. (Det här börjar likna en liten biblioteksturné med Umeåanknytning.)


Den här "gubben i lådan"- dockan har några år på nacken. Jag kom på idén efter en kurs jag gick där jag lärde mig tillverka askar och böcker. Den tillhör min privata samling.

söndag 15 april 2012

Nej tack!

Här massproduceras det "nej till reklam"-skyltar. Hade nästan sålt helt slut på lagret. Tror dessutom det är dags att rita några nya varianter, i alla fall en med en robot känns det som. Återkommer som vanligt med bild på det färdiga resultatet så snart jobbet är gjort. Plastade precis in femåringen i galonmundering och skickade ut henne på lite lek. Idag skiner visserligen solen till skillnad mot gårdagens spö-snö, men det kändes oroväckande kyligt när jag öppnade dörren och stack ut näsan. Satsar på att vara inne och jobba med småfåglar och fågelholkar som ska bli dekor på kort. Nu gäller det att börja göra undan inomhuspyssel så att man kan ta med lämpligt utomhuspyssel så fort värmen dyker upp. Allt som är smått, pillrigt och lätt blåser bort måste göras inomhus annat typ ståltråd och betongpyssel blir snart aktuellt. Några trädgårdssysslor blir det inte här än på ett tag eftersom snön täcker gräsmattan, men i solhörnan kan det snart bli riktigt härligt. Nä, nu måste jag kolla så att inte galontjejen fastnat i "vinkelvolten" på gungställningen...

torsdag 12 april 2012

Papperspyssel: Nyckelpigor på kort

Nu är det min tur att hålla i dagens pyssel i pysselstafetten. snart kryper nyckelpigorna fram och jag tyckte det kunde passa med ett pyssel med småkryps-tema. Nyckelpigorna/skalbaggarna är busenkla att vika och är man bara noga med detaljerna kan det bli riktigt fina små kort av det hela.

1. Börja med ett fyrkantigt pappersark. Ca: 10x10 cm. är en bra storlek att öva med.

2. Vik arket snett över så att två spetsar möts och en trekantig form bildas.

3. Vik upp kanterna på trekanten så att de möts.

4. Rita en rundad form på den hopvikta papperslappen och klipp ut. Observera att man inte kan klippa ända längs med kanten ut mot spetsen för då delas nyckelpigan upp i flera delar...inte bra!

Det här var ju bara en liten "vik-skola". När du fått kläm på tekniken väljer du ett färgat papper och gör allt på riktigt. Nu kan du också se vilken storlek som känns lämplig. Mindre fyrkant ger mindre piga. Nyckelpigorna limmas fast på lämpligt kort eller varför inte direkt på ett paket som dekoration. Vingarna pekar ut från kortet och ger en schysst flygeffekt.

Här är mitt färdiga resultat. Jag har gjort ett kort med vanliga nyckelpigor och ett med en annan sorts skalbagge. Benen är ritade med tuschpenna direkt på kortet och övriga detaljer har jag målat med akrylfärg och pensel. Jag målar helst små detaljer med pensel, det känns lättast för mig, men det går precis lika bra att göra prickar och ränder med pennor också. Det finns bra vita pennor att köpa som fäster på glas, papper och och griffeltavlor (du har säkert sett menyer på caféer och liknande ställen där man använt en sådan penna) Resultatet blir inte vattenfast, men kort ska ju ändå inte blötläggas...

I morgon avslutas den här omgången av pysselstafetten, då är det hos sagolikt pyssel det händer grejer!

onsdag 11 april 2012

Väskfynd på loppis

Besökte en loppis-butik i går. Hittade en liten väska som innehållit en kikare, klart jag ville ha den! Tio kronor senare var den min.

Det är det här som kallas "naturligt nött".


Jag kommer att hänga upp den och använda till förvaring av något smått och viktigt.

lördag 7 april 2012

Pinnelina

Här är förresten den sista av dom nygjorda dockorna som jag tillverkat för den andra utställningen som pågår just nu. Hon heter Pinnelina och har "pinnhår" och prickigt ansikte. Hon är lite mindre än kompisarna Drak-Ola och Drak-Ulla. Nu tror jag det får bli en liten paus i docktillverkningen, jag har mycket annat som behöver göras. Nu närmast , under påskledigheten ska jag titta närmre på ett bokmanus som ska få sig ett par illustrationer.

torsdag 5 april 2012

Förra påsken

Så var det påsk igen! Inget kommer att kunna slå förra årets påsk då vädret överraskade oss totalt. Vi gjorde en lång härlig utflykt och fikade i en skogsbacke. Större delen av dagen plockade jag stenar längs stranden.

Konstig känsla med kall gnistrande is...

...bredvid sommarvarm sand.
Kläderna och framförallt skorna vi hade med oss var alldeles för varma, vi var inte alls beredda på väderomslaget.

Dom bästa fynden låg lite krångligt till.

Sortering av stenar i gassande vårsol.

tisdag 3 april 2012

Ny utställning

Det här är Drak-Ola, en stilig karl!


Han är bror till Drak-Ulla som här sitter med bredvid.
Båda finns under April månad utställda på biblioteket i Obbola tillsammans med ett gäng andra dockor jag gjort.

söndag 1 april 2012

Dåligt aprilskämt och gnagarmode

Idag önskar jag att vädret bara var ett aprilskämt, men tyvärr verkar det vara på fullaste allvar. Tjugo centimeter nysnö och kastvindar...

Eftersom våren låter vänta på sig har vi låtit råttorna prova att bära kläder.
Polarn och Pyret ska det va om gnagarna själva får välja...
Den figursmickrande dressen är en avklippt tröjärm. Sekunderna efter fotosessionen ålade hon ur "korvskinnet". Päls är att föredra, hälsar hon.